dissabte, 5 de juliol del 2008

300 anys, caminant cap al futur > Tortosa, 5 juliol

La Federació Llull us convida a l'acte:

300 anys, caminant cap al futur

Tortosa, dissabte 5 de juliol de 2008

Des de la Federació Llull commemorem els 300 anys de la pèrdua de les llibertats del nostre poble, que va iniciar-se el 1707 amb la derrota d'Almansa i la caiguda de València i va culminar el 1714 amb la caiguda de Barcelona i, un any més tard, de Mallorca. Commemorar, però, no vol dir viure en el passat, sinó refermar la lluita per recuperar els nostres drets i construir un futur en llibertat. Per això, des de la societat civil organitzada, volem recordar la nostra història i treballar conjuntament per avançar cap a la plenitud dels Països Catalans.

La campanya 300 anys. Caminant cap al futur es desenvolupa entre 2007 i 2014, tot seguint la cronologia de la Guerra de Successió, mitjançant un gran esdeveniment anual i diverses activitats que permeten crear espais de participació, intercanvi i reivindicació arreu del territori. D'aquesta manera, enguany commemorem el setge i la caiguda de Tortosa, que va tenir lloc el 8 de juliol del 1708.


PROGRAMACIÓ
12.30h. Lloc per confirmar > Descoberta d'una placa commemorativa
- Placa en commemoració dels 300 anys de la caiguda de Tortosa en la Guerra de Successió (8 de juliol de 1708) i en homenatge als defensors de la ciutat.
- Amb els representants de quatre viles representatives dels Països Catalans: Tortosa, Palma, Dènia, i Perpinyà

13.00h. Catedral de Tortosa > Signatura de la Declaració de Tortosa
- Signatura del document que reivindica el paper central de Tortosa com a cruïlla dels Països Catalans per part dels presidents de la Federació Llull, representants dels municipis de les Terres de l'Ebre i dels ajuntaments de Tortosa, Palma, Dènia, i Perpinyà.
- Context històric a càrrec de Roc Salvadó, historiador
- Música a càrrec del grup Harmonia del Parnàs.
Interpretació d'obres d'autors del segle XVIII que prengueren part en el bàndol austracista en el conflicte de 1707-1714: Francesc Valls, Josep Escorihuela i Pere Rabassa. Formació: soprano, flautes de bec, violoncel i clavicèmbal.
- Presentació a càrrec d'Artur Gaia, periodista i cantant del grup ebrenc Quico el cèlio, el noi i el mut de Ferreries.

14.30h. Pavelló firal > Dinar dels Països Catalans
- Arrossada popular, amb intervenció de persones de diferents punts del territori.


18.00h. Plaça de Barcelona (Mercat del Peix) > Un futur compartit
- Lectura de la Declaració de Tortosa
- Construcció d'un mapa gegant dels Països Catalans, amb la participació de persones i entitats de diferents punts del territori.
- Animació amb colles de cultura popular de Tortosa i les Terres de l'Ebre.
- Concert d'ARAMATEIX. "Moragues/Basset 300 anys Tour".
Hereus del grup Brams i liderats per Francesc Ribera "Titot", els Aramateix fan rock i ska amb una sonoritat pròpia, tot enriquint la secció de vent amb instruments de la cobla (trompeta, fiscorn, tible i tenora). En aquest espectacle, totes les cançons tenen algun vincle temàtic amb la història i la situació dels Països Catalans d'ençà del 25 d'abril de 1707.

INSCRIPCIONS I PREUS

Es faran autocars des de diferents punts del territori ( l'autobús de Valencià eixirà a les 8:30h des del Palau de la Música)

AUTOCAR + DINAR 10 €
- Inscripcions fins al 3 de juliol al 96 315 77 99 ext 209 ( De 9h a 14h)

NOMÉS DINAR 6 €
- Inscripcions fins al 3 de juliol al 96 315 77 99 ext 209 ( De 9h a 14h)